Kan det gå mode inom arbetskläder för hantverkare? Ja, varför inte. Många av dem som bär speciella arbetskläder i sin yrkesroll som hantverkare bär ju sina arbetskläder stora delar av dagen. Inte sällan är man oftare klädd i arbetskläder än i sina vanliga kläder. När det gäller mode inom arbetskläder finns dock en naturlig begränsning. I första hand ska ju arbetskläderna fungera optimalt i arbetet. Det gör att modet för arbetskläder inte direkt följer samma regler som modet för vanliga kläder.

Färg och design

Om det inte handlar om varseljackor och -byxor, som ju måste vara gula eller orangea, kan arbetskläder för hantverkare vara designade i vilka färger som helst. Svart är emellertid förmodligen mest populärt, medan kläder i blått kommer på en god andraplats. Anledningen är att dessa färger maskerar smuts på ett bra sätt. En annan anledning kan vara att arbetskläder främst är avsedda för män och att framför allt blått räknas som en mer maskulin färg. Den enda yrkesgrupp inom hantverkaryrkena som går emot traditionen är egentligen målarna, som ju ofta bär vita arbetskläder.

Många tillverkare av arbetskläder följer traditionen, men på senare år har fler och fler tillverkare börjat anpassa färger och design efter det allmänna modet. Kontrasterande sömmar, detaljer kring fickor och blixtlås samt inslag av päls eller skinn är några exempel på designelement som blir allt vanligare på arbetskläder. En hantverkarbyxa eller en jacka behöver inte längre vara enfärgad svart eller blå utan några som helst detaljer.

Passform

Arbetskläder ska vara bekväma, eftersom man bär dem många timmar, och fungera oavsett i vilken miljö man befinner sig. Det är därför viktigt att passformen inte inskränker komforten eller rörelsefriheten. Vissa tillverkare av arbetskläder har emellertid anammat den rådande modetrenden avseende passform och tagit fram arbetskläder som är mer figurnära. Det gäller framför allt tröjor och jackor. Vissa gånger är det faktiskt svårt att se skillnad på en ”vanlig” jacka och en jacka avsedd för hantverkare.