Kjolen är ett av våra äldsta klädesplagg. Även ett av de mest älskade. Den äldsta kjolen som någonsin hittats är cirka 5 900 år gammal och var tillverkad av strån. Det finns egentligen inte några regler för hur en kjol får se ut, eller i vilket material den är tillverkad av. Den ska börja vid midjan, inte ha några ben och gå över rumpan. Fast numera finns även byxkjolen, så lite rubbad har de reglerna blivit.

Kjolens utseende genom historien

Kjol historia
Traditionella folkdräkter med kjol

Kjolen som modeplagg i Europa uppstod ungefär samtidigt som modet började att se annorlunda ut för män och kvinnor. Även om modet har varierat mellan de olika seklerna så har kjolen alltid hängt med sedan dess. Den har dessutom även varit ett utmärkt hjälpmedel för att forma kvinnokroppen. Har det varit en klänning som högst mode har kjolen ändå alltid funnits i skymundan för att ge den perfekta passformen.

Det var framförallt i hoven som de olika modeinfluenserna uppstod. Det var där det fanns gott om pengar som kunde spenderas på olika exklusiva tyger. Ibland har det varit modernt att visa underkjolen, då har den varit tillverkade i ett fint material. I vissa epoker har stora höfter varit populärt, i andra tider har fokus lagts på stussen. Vad som var populärt i flera århundraden var att kombinera ett korsett med en kjol. Under 1700-talet låg fokus på att ha smal midja och breda höfter. Ett exempel på detta är den svenska drottningens bröllopsklänning från 1766.

Krinolin den svenska drottningens bröllopsklänning
Bröllopsdräkten består av ett liv som snöras hårt. Sedan underkjolar varav en har en ställning för att ge maximalt breda höfter. Ovanpå detta en kjol i ett exklusivt material med en rik brodyr. Ända sedan 1300-talet då kläderna blev ”figurnära” så gjorde korsettens förlaga entré tillsammans med kjolen. En kombination som skulle hålla sig kvar ända in på 1900-talet.
Kjolen har verkligen förändrats genom århundradena men den har alltid haft en central roll och funnits i var kvinnas garderob. I den här filmen får ni en snabblektion om hur modet och kjolarna ändrats från 1700-talet.

Den moderna kjolen

Under 1900-talet har kjolen och modet ändrats mer än vad det gjorde under de tidigare 600 åren. Det sker flera revolutionerande saker. Den största är förmodligen längden. Aldrig tidigare har kvinnan kunnat visa så mycket hud. Precis som i de tidigare seklerna så påverkar krig och ekonomi tillgången till tyg. Det finns dessutom två stycken modehus som för alltid förändrar kjolen. Det första är Dior med ”The new look”.
Dior The new look kjol historia

The New Look

The New look var inspirerad av 1800-talets mode men i en moderna och mer lättburen form. Kjolen är än idag en klassiker som ofta syns på både catwalken och på stan. Dior lanserade även en annan klassisk linje efter The New Look. Denna gång var det Eiffeltornet som han lät sig inspireras av. Han skapade A-formen. En design som finns på både kjolar, kappor och klänningar. Det betyder att silhuetten formas som ett A. Smala axlar för att sedan blir vidare nedtill.

Coco Chanel

Det andra modehuset som satte 1900-talets kjol på kartan var Coco Chanel. Hon uppfann den klassiska dräkten. En jacka tillsammans med en kjol. En look som känns precis lika modern och hipp idag som den gjorde då den kom på 50-talet. Kanske är det för att det är en kvinna som står för designen, men Chanel-dräkten innebar för första gången ett mode som både var bekvämt och snyggt. Coco Chanel hade designat kläderna för att kvinnor skulle kunna röra sig i dem helt obehindrat. Hon lade även till fickor vilket inte funnits på plaggen tidigare. Många kvinnor världen över älskade Chanels dräkt. En av dem som alltid kommer att förknippas med skapelsen är modeikonen Jackie Kennedy
Jackie Kennedy och Coco Chanel

Olika kjolmodeller

Idag finns det en stor variation av kjolar att välja bland. 2000-talets mode hämtar influenser från tidigare stilar och blandar med dagens mode och moderna material. Här är en film som gestaltar våren och sommaren 2015 modetrender. Det är en film från Paris Fashion week.

Som ni kan se ligger ett stort fokus på kjolen. De är långa, korta, tajta eller vida. De har volanger, de är skira och de har slitsar. Modet som avspeglar 2000-talet är så varierat för det avspeglar att varje människa är unik. Därför så finns det även ett stort urval av kjolar att välja bland.

Minikjolen

Minikjolen kom på London under 60-talet. Den tillskrivs Mary Quant som hade en butik i Chelsea även om det är omtvistat. Namnet kommer av längden på kjolen, det är den kortaste kjolen. I mitten av 60-talet sågs minikjolen allt oftare, både på catwalken och i modemagasinen. Den etablerades snabbt och har i varje årtionde sedan dess varit högsta mode. Minikjolen har sett likadan ut i stort sett sedan den lanserades. Det är snarare plaggen till som ändrats under loppen. På den är här bilden syns Kendall Jenner med en minikjol som hon matchat för 2010-talet.
Kendall Jenner minikjolen

Pennkjolen

Pennkjolen är en tajt kjol med hög midja. Den ska normalt sluta på mitten av smalbenet, men skillnader kan förekomma. Pennkjolen är väldigt ofta tillverkad i stretchiga material eftersom den är så figurnära. Den gör kroppen kurvig och är en favorit hos många. Bland annat Kim Kardashian ses ofta i olika modeller av pennkjolar.
Pennkjol

Tubkjol

En tubkjol påminner väldigt mycket om en pennkjol. Den största skillnaden handlar om längden. En klassisk tubkjol slutar precis vid knäna. Det gör att kroppen inte fullt blir lika kurvig som med pennkjolen. Det finns i dag även modeller av tubkjolen som är kortare. På bilden syns Angelina Jolie i en tubkjol av klassiskt snitt.
Angelina Jolie tubkjol

Omlottkjol/Sarong

En omlottkjol är en kjolmodell som kan vara både lång och kort. Det som kännetecknar denna kjol är istället att tyget tas omlott runt kroppen. Ofta fästs den med en knapp i sidan men det kan lika gärna vara en knytning. En sarong är en omlottkjol. Det som skiljer är att sarongen bärs på stranden och är vanligtvis designad i skira och lätta tyger. Själva designen på omlottkjolen och sarongen är alltså densamma. Omlottkjolen har varit otroligt populär de seanste åren och synts på de flesta kändisarna och i de svenska modebloggarna. Då har den omämnts under det engelska namnet wrap-kjol. På bilden syns supermodellen Karolina Kurkova i en wrapkjol.
Karolina Kurkova i en wrapkjol

Asymmetriska kjolar

Asymmetriska kjolar är precis som namnet säger, kjolar med ojämna längder. De senaste åren har dessa kjolar varit väldigt populära. Det har varit ett kort stycke fram med längre på sidorna. Det längsta stycket har suttit bak. Detta behöver inte vara normen utan alla ojämna kjolar kallas helt enkelt för asymmetriska. Det gör att vissa wrapkjolar även går under denna benämning. Se exempelvis bilden för modellen Karolina Kurkova i avsnittet om wrap-kjolar.
På bilden nedan syns Rihanna i en asymmetrisk kjol av den modellen som varit populär i några år.
Rihanna i en asymmetrisk kjol

Tulpankjol

En tulpankjol är en kjol som ser ut som en tulpan. Den slutar vanligtvis ovanför knäna och veckad. Den sitter snävt vid midjan och vid slutet för att få tulpaneffekten. Becki Newton iförd en klassisk tulpankjol
 Becki Newton i en tulpankjol

En kjol med slits

Kjolar med slits tillhör favoriterna för många. Slitsar finns på alla längder av kjol men är kanske vanligast på de mellanlånga kjolarna. Slitsen har som funktion, förutom att det är snyggt, att det blir lättare att röra sig i kjolen. Slitsen är alltid placerad nedtill på kjolen men sedan är det en smaksak vart den sitter och hur högt upp den går. Den kan alltså sitta både bak, på sidan och fram på kjolen. Diane Kreuger bär en kjol med hög slits vid ett röda mattan-event.
iane Kreuger bär en kjol med hög slits

Maxikjol

Maxikjolen kom stort i samband med att den bohemiska stilen slog igenom å allvar. Den var populär på 70-talet men har fått något av en renässans via de bohem chica trenderna från Hollywood och olika musikfestivaler. Maxikjolen är ofta tillverkad i tunna material som gör den lätt, följsam och skön att bära. Det är alltid en lång och ledig kjol och inte stramar åt. Maxikjolen syns på massor av kändisar. Här är Jessica Alba iförd en, matchad med en ledig outfit.
Jessica Alba i en maxikjol

A-formad kjol

Den A-formade kjolen var det alltså Dior som införde. Ännu idag hör det till en av de vanligaste modellerna. Den är minst i midjan och sedan ökar kjolens omfång för att vara som vidast vid fötterna. Den A-formade kjolen kan vara både lång och kort, det är alltså formen som gör att den kallas A-formad. På bilden syns Cara Delevingne bära en gul kjol med en tydlig A-form.
Cara Delevingne i A-kjol

 

En plisserad kjol är en kjol som är veckad. Det här är en modell som kommer tillbaka med jämna mellanrum. En kjol som är plisserad kan vara en A-formad kjol eller en maxikjol. Det är alltså vecken som avgör. På bilden nedan syns Oliva Palermo men en plisserad maxikjol.
Plisserad kjol på Olivia Palermo

Material och mönster

De olika kjolmodellerna kan alla vara designade i olika material. Det finns skinn, mocka, läder, jeans och bomull för att nämna några. Precis som modellerna ändras efter trender och säsong, ändras även valet av material och mönster. Storblommigt, pepitarutigt, zebrarandigt eller batik. Allt mode har sin tid men kjolen är ett stående inslag, oavsett era och epok.